Monday, September 8, 2008

The day that never comes - War or Peace?

Metallica rules
"The day that never comes" rules
Intrebarea este: videoclipul de la "The day that never comes" e o nouă sclipire de geniu, ce prezintă trăirile psihologice ale unui soldat / o reclamă la mărinimoasa armată americană care face peste tot "numai bine" / un apel la renunţarea la prejudecăţi faţă de alte naţii privite ostil ?

link :)

1) Un mod de a privi videoclipul este ca pe o analiză psihologică. Un soldat care îşi pierde camaradul, într-o tară departe de casă, un mediu ostil, cu ameninţări atât din partea unor trupe militare dar şi paramilitare, cu capcane şi ameninţări din locuri neaăsteptate. Un război neconvenţional în care inamicul poate apărea oricând sub orice formă.
În acest context, soldatul este pus într-o situaţie potenţial periculoasă pentru el şi pentru camarazii lui, situaţie care ameninţa să îl aducă iarăşi în pozia de aşi pierde noi camazari.
Totul arată ca o ambuscadă, iar când din maşină apare o femeie care nu coopereză, situaţia devien explozivă.
Şi totuşi, soldatul reuşeşte să îşi învingă demonii, şi totul se termină cu bine.
Genial, nu?

2) Armata americană cea drăguţă care nu răneşte civili şi care face peste tot bine şi ajută oamenii ( mai puţin "pierderile colaterale").
Sper să nu fie acesta mesjul intenţionat.. Dacă e aşa, nu pot să zic decât că m-au dezamăgit...

3) Poate videoclipul vrea să înveţe oamenii că nu toţi arabii sunt terorişti, şi că indiferent de preudecăţile societăţi, trebuie că gandim lipede situaţiile în care ne aflăm, să analizăm şi să nu luăm decizii pripite bazate pe idei fixiste.

Având în vedere istoria de cântece împotriva războiului pe care o are METALLICA ( One, Disposable Heroes, Dont't Thread On Me, NoRemorse, For Whom The Bell Tolls ) sper că se încadrează în cazurile 1 şi 3.

No comments: