Saturday, February 21, 2009

Electronica aplicata sau cum sa trecem de la teorie la practica

Una din marile probleme ale sistemului nostru de învăţământ este legată de ideologia de bază, şi anume: multă teorie, puţină practică.

Din fericire, la Facultatea de Automatică şi Calculatoare, multe cursuri s-au abătut de la această ideologie în ultimii ani. Mai avem din păcate cursuri depăştie, mai ales în primul an, dar avem multe cursuri la zi, multe cursuri la care laboratoarele sunt aplicate, sunt în pas cu tehnologia, iar temele chiar abordează probleme practice.

În semestrul I, cu sprijinul domnului profesor Nicolae Cupcea, am demarat un experiment, un laborator de electronică aplicată pilot.

Laboratorul are multiple scopuri:
- întelegerea mai bună a electronicii
- atragerea studenţiilor spre electronică şi spre hardware
- obişnuirea stundeţiilor cu abordarea problemelor practice, găsirea de soluţii şi implementarea lor

Practic, în cadrul laboratorului studenţii implementează circuite, având astfel ocaziă să vadă şi să folosească componentele studiate la curs şi să realizeze un circuit cu rezultat palbabil.

În primul semestru, lucrările realizate au fost:
- un senzor de lumină ( care demonstrează folosirea unui tranzistor pe post de comutator)
- un alimentator la 5V pe USB de la o baterie de 9V ( ce poate fi folosit ca încărcător pentru un Ipod de exemplu; circuitul a introdus conceptele de stabilizator de tensiune, condensator de filtrare, condensator de decuplare, ş.a. ).
- un timer analogic reglabil ( ce are la bază un circuit de tip RC )
- un termometru analogic ( ce demonstrează aplicaţii practice pentru AO-uri folosite drept comparatoare ).

Laboratorul a fost realizat de mine, cu ajutorul, în primul rând, al lui Fănel Ghiţă ( tehnician la noi în facultate), cât şi din partea lui Dan Tudose şi Răzvan Tătăroiu, cărora ţin pe această cale să le mulţumesc pentru ajutorul acordat.

Un alt aspect important este faptul că laboratorul pune la dispoziţia studenţiilor toate materialele necesare, atât ca aparatură, dar şi consumabile. Toate piesele sunt puse la dispoziţia studenţiilor gratuit, iar la sfârşit studenţii pleacă acasă cu montajele realizate. Aparatura şi resursele sunt puse la dispoziţie de facultate, şi completate din sponsorizări. O astfel de sponsorizare am obţinut-o cu ajutoru lui Alex Marinescu din partea Fundaţiei Dinu Patriciu.


Consider că este foarte important ca studenţii să poată păstra montajele, întrucât există un anumit sentiment pe care îl ai în momentul în care ai realizat ceva funcţional, şi care este amplificat de plăcerea de a te juca cu montajul şi acasă.

În semestrul 2 va avea loc laboratorul EAP2, care va urma cursul de Electronică Digitală.

Pentru înscrieri: http://spreadsheets.google.com/viewform?hl=en&formkey=cE02VGFUX2Z2bkVBZGdZVEphVE5uTHc6MA

Siteul laboratorului este: http://eap.cs.pub.ro.
Poze de la laborator: http://eap.cs.pub.ro/poze